Thursday, March 23, 2006

 

De klusjesman


Alexander Hlušek, een energiek mannetje van een jaar of 65, is de klusjesman van ons flatgebouw. Alles wat er in en om de flat gebeurt houdt hij nauwlettend in de gaten en voorziet de gebeurtenissen op zijn eigen directe wijze van commentaar. Ikzelf kan nauwelijks een stap buiten de deur doen of ik kom hem tegen en heb het hart niet om zijn uitnodigingen voor een kop koffie in de klusjeskelder af te slaan. Tot grote vreugde van mijn zoontjes, want opa Hlušek heeft niet alleen allerlei apart speelgoed en interessante technische snufjes, maar ook een grote pot vol snoep.

Ook als ik in de zomer met de kinderen bij de zandbak zit, komt hij altijd wel even een praatje maken. Iedere buur die voorbij loopt wordt dan uitgebreid besproken, want Hlušek kent alle ins en outs. Van de Oekraïense, die braadworst verkoopt op het Wenceslasplein en haar dochter in de Oekraïne vreselijk mist. En van het jonge stel dat een kind uit een tehuis in pleegzorg nam, maar het bij nader inzien toch te lastig vond en nu een hond heeft.

Of van buurman Illetško, die Hlušek altijd de reservesleutels van zijn appartement geeft als hij op vakantie gaat, voor het geval er brand uitbreekt of er een andere ramp gebeurt. Afgelopen zomer kwam hij Hlušek hartelijk bedanken en gaf hem een compliment: „Fijn dat u zo'n betrouwbaar man bent. Ik had vloeipapier onder de mat gelegd en ik kan zien dat u onze flat niet in bent geweest.“ „Nou buurman, steek die sleutels de volgende keer maar in uw ….,“ was Hlušek's grove doch oprechte reactie.

Het voorval waar hij me deze week over vertelde was ook bijzonder. Op een avond stapte hij de lift in met een hem onbekende vrouw. Nieuwsgierig als altijd sprak hij haar aan: „U heb ik hier nog niet eerder gezien, mevrouw.“ Wie schetste zijn verbazing toen de lieftallige dame hem met een basstem antwoordde: „Maar meneer Hlušek, we hebben vanmorgen nog samen een radio gerepareerd in de werkplaats!“ Het was de buurman van vijf hoog, die zijn geld verdient met optredens in een travestieshow in de stad. Ja, in en rond onze flat gebeurt werkelijk van alles.

Comments:
Leuk :-)
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?