Friday, February 03, 2006

 

Tsjechische meisjesdroom

Het lijkt de ultieme droom van veel Tsjechische meisjes: een West-Europese of Amerikaanse man aan de haak slaan en een nieuw leven beginnen in een land waar het gras groener is. Michal heeft al tientallen keren de huwelijksdag van zulke paren vastgelegd, altijd een knappe Tsjechische meid met een gegoede Amerikaan, Italiaan, Zwitser of Nederlander. Šárka, bij wie ik onlangs logeerde in Engeland, was een beetje een ander geval dan de doorsnee bruid. Niet meer de jongste, al twee huwelijken achter de rug, de eerste huwelijksjaren met haar Engelsman in Tsjechië gewoond.

“Het huwelijk met David was het enige waar ik niet zwanger aan begon”, zei Šárka. “Kijk eens hoe knap en slank we allebei waren.” Sinds vier jaar woont het stel in Brighton. Een leuke plaats aan zee met een lekker klimaat, maar wat koop je daarvoor als je je vrienden mist en geen geschikt werk kunt vinden. Šárka is in de tijd dat ze in Engeland is dertig kilo aangekomen en haar uitspraak “Ik ben dik, maar gelukkig” komt niet erg overtuigend over. Psychisch was ze nooit erg sterk, maar in Engeland sloegen de depressies in alle hevigheid toe. Vriendin M. brengt regelmatig via via geregelde antidepressiva mee vanuit Tsjechië. Daar mag Šárka's Engelse arts niets van weten, want dan kan ze zijn slaaptabletten wel vergeten.

De avonden hadden tijdens ons bezoek een standaard verloop. Terwijl Šárka's 12-jarige dochter Nicole nog op was, werden de flessen wijn, blikjes bier en andere soorten drank tevoorschijn gehaald en werden de verhalen steeds levendiger en het taalgebruik woester. Davids gemiddelde lag op zesenhalve liter bier, dat van Šárka op drie liter wijn. De ravage in het toch al zo vieze huis was 's morgens niet te overzien. Overal lege flessen, peuken, kapotte glazen, borden met etensresten. Niet bepaald het droombeeld van het leven in het geweldige Westen. Ja, Šárka heeft wel een vriendin in Brighton, een Poolse, maar die is er nog erger aan toe dan zijzelf: meestal is ze maar eens in de drie maanden echt aanspreekbaar. Misschien dat al die meisjes die dromen van een buitenlandse prins op den duur gaan inzien dat Tsjechië zo gek nog niet is.

(foto: de pier van Brighton)

Comments:
Sarka heeft het gewoon niet getroffen... Een kennis van me is al sinds 1995 getrouwd met de nog altijd fraaie Michaela. De man heeft een gewone job, verdient OK en ze wonen in een leuk huis in een stadje in noord-Belgie met 2 kindjes. Ik denk dat Michaela nog part-time als kleuterjuf werkt.
Je hebt niet in de hand waar je zal uitkomen maar wel waar je wil uitkomen...
 
en das n hele goeie
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?