Wednesday, February 15, 2006

 

Spoorloos (2)

Op zaterdag doe ik Yasin's verhaal samen met een brief op de bus in de verwachting dat deze meneer Šimonovský hem op maandag vindt. Dinsdagmorgen word ik gebeld: Lenka Šimonovská. Ik ben met stomheid geslagen. Ze wil direct langskomen. Gauw een mail naar Yasin, die het bijna niet kan geloven. Nog geen uur later zit Lenka tegenover me aan tafel en vertelt haar verhaal over een leven dat van jongsaf aan van tegenslagen aan elkaar hing. Ook na haar terugkeer uit Nederland hield het niet op – opvanghuis voor moeders en kinderen, kortstondig huwelijk vanwege een nieuwe zwangerschap, moeilijke financiële situatie. En toch verdwijnt de glimlach niet van haar gezicht. We schrijven Yasin in een mail over zijn dochtertje, dat Lenka altijd openlijk over haar afkomst heeft verteld en waar ze regelmatig babyfoto's mee bekijkt waar ook Yasin opstaat. Bij het afscheid geeft Lenka me een foto die ik scan en Yasin per mail opstuur. Hij is erg onder de indruk van zijn al bijna zesjarige prinsesje. 's Avonds belt hij Lenka op en krijgt ook zijn dochtertje aan de telefoon. Omdat hij niet veel meer dan hoi tegen haar kan zeggen neemt hij zich voor wat Tsjechisch te gaan leren.

Twee weken later treffen mijn man en ik Yasin in Groningen. Het klikt meteen en we hebben veel te bepraten. Lenka heeft er inmiddels mee ingestemd dat Yasin haar komt opzoeken en we spreken af dat hij dan bij ons komt logeren. Ook bedenken we een manier om Lenka iedere maand van een vast bedrag te voorzien. Yasin heeft zijn familie nog niets verteld. Hij is nog steeds overrompeld door wat er in korte tijd allemaal is gebeurd en wil alles eerst rustig zelf verwerken.

Het verhaal van Yasin en Lenka is een bewonderenswaardig voorbeeld van twee mensen die de moed hadden om ondanks alle tegenslag weer contact te zoeken. En van een klein meisje dat niet meer zal opgroeien met het idee dat haar vader haar willens en wetens in de steek heeft gelaten. En ook een klein beetje het verhaal van een gelukkige amateur-detective.

Comments:
WOW wat goed van je!!!!, nu moet je enkel weten dat ook mij het een en ander is gebeurd ivm een relatie CZ-NL.

ik ben dolblij dat het met Yasin en zijn kleine prinses is goed gekomen!!

Hans van Gasteren
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?