Tuesday, January 31, 2006

 

Thuisbioscoop

Michals vriend Láďa groeide op in een streng adventistengezin. Net als voor de andere leden van dit kerkgenootschap waren varkensvlees, alcohol en tabak bij hem thuis streng verboden. Ook televisie kijken werd als een verderfelijk tijdverdrijf beschouwd. Behalve streng gelovig, waren vader en moeder I. ook grote muziekliefhebbers. Van de kinderen werd dan ook verwacht dat zij hun leven aan de muziek zouden wijden en vooral Láďa bleek talent te hebben. Op zijn vijftiende had hij al meerdere malen solo gespeeld met een Zwitsers orkest in Zürich. Maar verplicht zes uur per dag cello spelen was een zware opgave.

Op hun twaalfde ontdekten Michal en Láďa de fotografie. In de kelder van hun flat richtten ze een donkere kamer in, waar ze helemaal op eigen houtje zwartwitfoto's af leerden drukken. Láďa's ouders waren er snel achter dat hun zoon zijn kostbare tijd verspilde en moeder stuurde vader regelmatig naar de kelder om Láďa naar boven te halen. Bijbel lezen en cello spelen waren de enige zaken waar hij mee bezig diende te zijn.

Jaren later – Láďa had het conservatorium niet afgemaakt en werkte samen met Michal als fotograaf. De relatie met zijn ouders had tijden op een laag pitje gestaan. Heel voorzichtig echter kwam er enige verandering in hun starre houding. Op een gegeven moment kwamen ze zelfs met het verpletterende bericht dat ze een televisie gingen kopen. Uiteraard alleen om serieuze programma's te kunnen bekijken.

Vader en moeder stapten dus in hun oude Lada en reden naar een enorm winkelcentrum even buiten Praag. Toen ze de rijen auto's zagen die op een parkeerplek wachtten, zonk de moed hun in de schoenen en maakten ze rechtsomkeert. Dan maar liever naar een wat kleinere electrawinkel in de stad. Na veel wikken en wegen kozen ze een onopvallend klein televisietoestel uit en togen naar de kassa. Tot hun verbazing stond het personeel hen daar op te wachten met een grote bos bloemen en de verheugende mededeling dat ze de honderdduizendste klant waren. En hun beloning? Een thuisbioscoop, helemaal gratis en voor niets. Met een dikke knipoog van het toeval.

Comments:
Ja hallo... dit soort absurdistische hoogstandjes krijg je zo maar in je schoot geworpen?
Dat kan echt alleen in Tsjechië!
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?