Thursday, December 22, 2005

 

De karpers voor het kerstmaal

Ze zijn er weer, de vrolijke jongens van de karperverkoop. Ieder jaar voor Kerst staan ze met hun grote bakken vol sloom rondzwemmende karpers tegenover de supermarkt. Het is altijd een bijzonder schouwspel, die jongens in hun lieslaarzen en visserspak, die omringd door nieuwsgierige kinderen hun werk doen: door de klant aangewezen karper uit de bak vissen, hem met twee knuppelslagen op zijn kop om zeep helpen en dan de kop eraf snijden. Ze kunnen hem ook voor je ontdoen van de schubben en in stukken snijden, maar dat kost een paar kronen extra en dus doen de meesten dat liever zelf. Je hebt er ook die de vis op zijn verst willen eten en hem in een zak vol water mee naar huis nemen en dan nog een paar dagen rond laten zwemmen in de badkuip. Op 24 december is de familie vaak al zo aan het nieuwe huisdier gehecht, dat opeten geen optie meer is. Terwijl vader dan de karper de los laat in een meertje, gaat moeder gauw nog even naar de winkel voor wat visfilet. Mijn schoonmoeder ziet zo'n rondzwemmende vis in het bad niet zo zitten en laat het onthoofden van het beest graag over aan de karperverkoper. Voor het ontschubben wordt mijn hulp altijd bijzonder op prijs gesteld. Geen wonder, want het is nogal een glibberig werkje. Wel levert het een leuke beloning op: een schub die je kunt laten drogen om hem het hele jaar in je portemonnee te dragen. Dat schijnt je een jaar lang van je geldzorgen te verlossen. Misschien een handige tip. En waarom de Tsjechen karper eten met Kerst? 24 december is van oudsher een vastendag waarop geen vlees wordt gegeten. Daarom vis en aardappelsalade. Die worden trouwens vaak in noodtempo naar binnen gewerkt, want... na het eten wachten de cadeautjes.

Prettige kerstdagen allemaal!

Comments:
Dus een voorspoedig kerstmaal gewenst!
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?