Sunday, October 23, 2005

 

Huwelijksperikelen


Tsjechische huwelijken zijn vaak niet de meest stevige verbintenissen. Het land verkeert al jaren in de bovenste regionen van de Europese echtscheidings- statistieken. Daar zal een hele serie oorzaken aan ten grondslag liggen. Maar
één daarvan springt vooral in het oog:
veel mensen die elkaar trouw beloven tot de dood hen scheidt, kennen elkaar eigenlijk nauwelijks. In het dorpje Kunštát, waar ik een tijdje gewoond heb, kwam ik erachter hoe de vaak bizarre man- vrouwcombinaties ontstaan.

Het leven op het Tsjechische platteland wordt 's zomers regelmatig opgeluisterd door zábava's, dansfeesten in de openlucht. De jeugd komt dan van heinde en verre toestromen om een plaatselijk bandje de sterren van de hemel te zien spelen en de man achter de biertap handenvol werk te bezorgen. Als de duisternis invalt zie je schaduwen twee aan twee het gebeuren verlaten om een rustiger plekje op te zoeken. Een paar weken later komen de gelegenheidsgeliefden vaak tot de weinig opwekkende ontdekking dat het een vruchtbare nacht geweest is en wordt er inderhaast een trouwerij georganiseerd.

Ook Sonja uit Kunštát ontmoette haar man op een zábava. Ze was pas 16 toen ze een paar maanden na het feest met Pavel in het huwelijksbootje stapte. De wankele basis voor hun gezamenlijke leven brak het paar algauw op. In het dorp begonnen verhalen de ronde te doen over de mishandelingen die de jonge moeder moest doorstaan als haar man weer eens dronken thuis kwam. Zijn wangedrag kostte hem ook zijn baan, wat de situatie thuis niet ten goede kwam. Na zes jaar kwam er een abrupt einde aan alle ellende. Zwaar onder invloed reed Pavel zichzelf en drie vrienden te pletter tegen een boom.

Ik raakte geintigreerd door de huwelijksmarktfunctie van de dansfeesten. Toen ik er voorzichtig navraag naar deed, bleek dat veel echtparen en nog veel meer ex-echtparen in het dorp op deze manier bij elkaar gekomen waren. Ik besloot eens op de plaatselijke gynaecoloog af te stappen om te vragen hoe het dan met anticonceptie zat. Was die tijdens het communisme soms niet verkrijgbaar geweest? “Jawel hoor, de pil was helemaal gratis en gewoon verkrijgbaar.”, vertelde hij me. Toch liep het niet storm in zijn praktijk – voor anticonceptie althans. Wel voor verwijsbriefjes voor een abortus. En vaak moest hij de meestal nog erg jonge meisjes die hem bezochten teleurstellen met het bericht dat het voor een abortus al te laat was.

Zábava betekent betekent behalve dansfeest ook plezier. Maar het lijdt geen twijfel dat veel van de op zábava's ontstane huwelijken niet al te plezierig zijn. Gelukkig zit er dankzij de inmiddels sterk verbeterde sexuele voorlichting verandering in de trend. Hoewel anticonceptie niet meer gratis is, wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Dat scheelt in de toekomst hopelijk heel wat ongelukkige Sonja's.

(De mensen op de foto zijn gelukkig getrouwd en dienen hier slechts ter illustratie!)

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?