Wednesday, October 12, 2005

 

Handleiding socialistisch wonen

Toen Honza en Veronika in de flat van overleden oma trokken, kregen ze de complete inboedel erbij. Oma's huisraad zou niet misstaan in een museum voor communistische woninginrichting, maar als pasgetrouwd stel doe je daar niet moeilijk over. Bovendien vonden ze in een la van het zware donkerbruine wandmeubel een ware schat: een handleiding voor flatbewoners uit 1966, getiteld “Hoe te wonen in flat type T06B”. Voor Honza en Veronika werd het bijna veertig jaar later een pronkstuk om trots aan alle bezoek te tonen. Hier volgen wat fragmenten.
"In deze brochure willen we u een aantal tips geven, opdat u werkelijk tevreden in uw nieuwe flatwoning zult wonen en geen onnodige fouten bij het gebruik ervan zult maken.


U hoeft niet te vrezen dat prefab flatgebouwen minder stevig zijn dan bakstenen gebouwen. Er doen weliswaar vele verhalen de ronde over de zwakke constructie van flatgebouwen, maar dit zijn allemaal leugens.

We willen benadrukken dat men niet een zodanig verwarmingssysteem kan verwachten dat men minimaal gekleed in de flat kan uitrusten zonder het koud te hebben. Dat kan immers zelfs niet bij warm weer, wanneer er niet gestookt wordt in de woning.

Voor schuine daken bedekt met dakpannen is veel hout nodig en voor hoogbouw is dit soort daken niet geschikt. Vooral om deze redenen hebben de flatgebouwen platte daken. Deze zijn echter niet geschikt om vaak overheen te lopen.

De woning voldoet aan de geldende geluidsnormen. Dit wil zeggen dat normale geluiden in de woning zodanig gedempt worden dat zij in de omringende woningen niet als storend worden ervaren."

Mijn zwager, ook een doorgewinterd flatbewoner, weet dat het bij de laatste opmerking om een zetfout gaat en dat de eigenlijke tekst had moeten luiden: "De woning voldoet aan de geldende geluidsnormen. Dit wil zeggen dat normale geluiden in de omringende woningen zo te horen zijn, dat uw buren niet voortdurend bij u op bezoek hoeven te komen als ze willen weten hoe het met u gaat."


Linkerpagina:
Goed en fout opgehangen douchekop

Comments:
meer, meer meer!'
mer inkijkjes in de voormalige socialistiese heilstaat svp.
 
Ik sluit me nooit bij hansb aan, maar deze keer maak ik een uitzondering!
 
Ben vanmiddag speciaal een antikvariát ingedoken en heb daar kaarten met propagandaposters op de kop getikt. Geweldige plaatjes en teksten, maar moet even wachten tot ik weer langs de scanner van mijn zwager kom.
 
Heb je een adres van dat antikvariát? Ik hou van oud drukwerk.
Heerlijk die fonetische spelling van buitenlandse woorden. Hoe was container ook al weer? Ketejner?

Zelfs Röntgenstralen heten anders...

Zit misschien een aardig onderwerp in!
 
voorkeursspelling, heer D, het is net nederlands, gewoon voorkeursspelling
 
Het zaakje zit op Dlážděná, vlak bij Masarykovo nám. Het zijn geen oude kaarten, maar reproducties van propagandaposters.

En ja, je hebt hele leuke woorden hier - kontejner, kouč, byznysmen, misschien binnenkort ook wel imidžmejkr? Dat wordt nu nog op z'n Engels gespeld.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?