Wednesday, September 14, 2005

 

Op paddenstoelenjacht met een plastic mandje

Toen ik laatst de supermarkt bij ons om de hoek inliep, wilde ik net als anders een mandje pakken. Van de gebruikelijke hoge stapel bij de ingang was echter geen spoor meer te bekennen. Ik vroeg de toevallig voorbij lopende beveiligingsman wat er aan de hand was. "Ja mevrouwtje, de paddenstoelentijd is aangebroken. Iedereen duikt weer het bos in en heeft iets nodig om z'n paddenstoelen in te doen. In al onze winkels zijn de mandjes in recordtempo verdwenen en de bedrijfsleiding heeft besloten geen nieuwe meer aan te schaffen."

Dus laad ik mijn boodschappen maar onderin de kinderwagen en denk ondertussen na over wat ik zojuist gehoord hebt. Misschien dat mensen het meenemen van zo'n mandje geen stelen vinden. Tijdens het communisme werd de Tsjechische taal een spreekwoord rijker: wie niet steelt, berooft zijn gezin. Niet zo'n wonder, want in de beginjaren van het communisme had de staat de industrie genationaliseerd, de landbouw gecollectiviseerd en bedrijven onteigend, zonder de oorspronkelijke eigenaren daar een redelijke vergoeding tegenover te stellen. En waarom zou je de staat niet bij kleine beetjes vergelden wat hij jouw familie in het groot heeft aangedaan. Je vaders bakkerij afgepakt en jou het vervolgens onmogelijk gemaakt de opleiding van je keuze te volgen, omdat je immers uit een fout, bourgeois gezin kwam. Alles was nu van iedereen en dus van niemand, zoals men placht te zeggen, en dus nam je uit het staatsbedrijf waar je werkte af en toe een stapel papier en wat pennen mee. Op de bouwplaats waar je toch dagelijks langsliep haalde je wat bouwmateriaal dat je toevallig nodig had. En in de staatswinkel zo'n handig mandje.

Maar de tijden zijn veranderd, het communisme is al zestien jaar geleden afgezworen. De mandjes in de supermarkt zijn inmiddels geen staatseigendom meer, maar het bezit van de winkeleigenaar. Sommige mensen hebben dat blijkbaar nog niet helemaal begrepen. Het kan zijn dat ik er veel te zwaar aan til en het in Nederland net zo gaat. Ik ben al te lang weg om nog een reële vergelijking te kunnen maken. Eén ding weet ik wel. Als je iemand het bos uit ziet komen met zo'n plastic mandje vol eekhoorntjesbrood, dan is dat gewoon geen gezicht. Paddenstoelen horen net als dat hier eeuwenlang de gewoonte is geweest in zo'n ouderwets rieten mandje. Daar zal ook de eigenaar van onze buurtsuper het wel mee eens zijn.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?